Чому засоби для миття посуду небезпечні і чим їх замінити

Будь уважним!

Якщо вірити рекламі, сучасні засоби для миття посуду зволожують руки краще крему і насичують шкіру вітамінами. Лікарі попереджають: це не так. Фахівці радять дуже уважно ставитися до вибору миючих засобів, адже деякі з них можуть призвести до цілого ряду серйозних захворювань, інформує Ukr.Media.

Що буде, якщо мити посуд без рукавичок і погано обполіскувати тарілки

Від лущення до дерматиту

Кожна людина щодня використовує засоби для миття посуду. У магазинах представлені гелі на будь-який смак і колір: з екстрактом ромашки або алое вера, активно пінисті, з зволожуючим маслом та інші. Фахівці застерігають: всі ці добавки спрямовані лише на залучення покупців — ніякої користі для шкіри миючий засіб не несе.

«Засіб — це не крем для рук, — кажуть дерматологи. — Він не може зволожувати шкіру. Навпаки, будь-який засіб для миття посуду руйнує захисний шар шкіри і викликає сухість, лущення, "витягує" з шкіри вологу. Не вірте яскравим етикеткам".

За словами фахівців, один з найбільш агресивних компонентів миючого засобу — поверхнево-активні речовини (ПАР). Саме вони видаляють жир і забруднення з посуду, а заодно і "відчищають" шкіру рук до лущення. З цієї причини мити посуд потрібно тільки в гумових рукавичках.

«Тут йде накопичувальний ефект, — пояснюють фахівці. — Вам може здаватися, що з вашими руками все в порядку, але з часом ви будете неприємно здивовані сухістю вашої шкіри. У алергіків миття посуду голими руками взагалі може призвести до дерматиту".

До склянки хімікатів в рік

Всі аромати чистячих засобів — будь то "лимон" або "женьшень" — покликані не скрасити для вас процедуру миття посуду, а замаскувати різкий запах хімікатів, що входять до складу гелю. Для людей з ослабленим імунітетом це загрожує мігренню і захворюваннями дихальних шляхів.

«Прямий зв'язок між складом миючих засобів і хворобами легень поки не встановлено, але зараз ведуться дослідження, які покажуть, чи можуть компоненти гелю для миття посуду викликати астму, — розповідає лікар-гастроентеролог. — Вибираючи засіб в магазині, ні в якому разі не нюхайте його, це може бути небезпечно".

Нарешті, найбільшу шкоду для організму миючий засіб може завдати, якщо ви погано ополоснете посуд, і він залишиться на тарілці. У такому випадку разом з їжею шлунок потраплять хімікати — поверхнево-активні речовини, кислота, яка сприяє утворенню пишної піни при митті посуду і багато іншого. Регулярне "поїдання" цих хімікатів сприяє не просто харчовому отруєнню або порушенню обміну речовин, але і збою в роботі внутрішніх органів, гастриту і, як наслідок, виразці шлунка.

«З одним прийомом їжі в організм надходить незначна частка шкідливих речовин, — говорить експерт. — Але з часом його концентрація буде збільшуватися. Це і призведе до проблем зі здоров'ям. За оцінками фахівців, в рік людина може "з'їдати" близько склянки засоби для миття посуду! Уявіть, яка це шкода для організму!".

Яка альтернатива?

Замініть гель содою

Як же уникнути попадання отруйних речовин в організм? Все дуже просто! Вибирайте миючі засоби дуже ретельно, читайте їх склад на етикетці. Важливо, щоб серед компонентів не було штучних ароматизаторів, етилендіамінтетраоцтової кислоти, за рахунок якої утворюється піна, а поверхнево-активні речовини були максимально м'якими.

«Так, може бути, мити посуд засобом, який добре піниться і приємно пахне, естетично приємніше, — міркує лікар, — але для здоров'я це набагато гірше. Вибирайте, що для вас важливіше!".

Для захисту організму фахівці радять розбавляти миючі засоби водою, дуже ретельно промивати губку і ополіскувати посуд проточною водою не менше 20 секунд.

«Якщо ви хочете повністю виключити можливість отруєння, не використовуйте засоби для миття посуду, — радить лікар-гастроентеролог. — Є багато альтернативних варіантів! Наприклад, з видаленням жиру відмінно справляються харчова сода або господарське мило. Будьте здорові!".

джерело

Оставить ответ

Вы можете использовать эти HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>