Чому не можна зовсім відмовлятись від солодощів

Напевне, кожній сучасній людині відомо те, що зловживання солодкими стравами або їжею, яка містить надлишок простих вуглеводів, спричиняє появу багатьох хвороб: від карієсу до цукрового діабету. Проте вчені вирішили дещо змінити суспільну думку з цього приводу.

Американські дослідники з Гарварда виявили, що повна відмова від солодощів також призводить до виникнення цілого ряду захворювань, і в першу чергу погіршує стан серця і судин.

Вчені провели експеримент за участю трьох груп гризунів. Щурів першої групи годували здебільшого їжею, яка містить багато вуглеводів. До раціону тварин другої групи входили як вуглеводи, так і жири. Третя група щурів харчувалась їжею, яка містила лише жири і білки, проте майже повністю була позбавлена вуглеводів.

Виявилось, що тварини з третьої групи, які знаходились на безвуглеводній “дієті”, мали дуже низьку масу тіла: на 28% нижчу, ніж тварини другої групи. Але найнебезпечнішим виявилось те, що ця група гризунів відзначалась найгіршим станом здоров’я. Стінки судин щурів стали більш крихкими та менш еластичними, що значно збільшувало ризик виникнення серцево-судинних патологій.

Вчені та медики попереджають про те, що мода на суворі дієти, які передбачають повне виключення з раціону вуглеводів взагалі і цукру зокрема, є дуже небезпечною для людей. Незважаючи на те, що подібний раціон харчування сприяє швидкому схудненню, жертви дієти можуть отримати натомість серйозні захворювання серця та судин. Надлишок білків у раціоні може спричинити захворювання нирок та порушення обміну речовин, а дефіцит глюкози погіршує роботу мозку.

У споживанні солодощів, як і в будь-якій іншій справі, потрібно знати міру. Вживання одного десерту на день (наприклад, двох-трьох ложок варення, одного бісквітного тістечка або невеликої кількості зефіру чи мармеладу) принесе організму лише користь. Звичайно, бажано при цьому слідкувати за тим, щоб зазначені продукти містили мінімум консервантів та інших хімічних добавок, тому варто готувати їх самостійно або купувати продукцію виробників, яка відзначається високою якістю.

Поділитися новиною з друзями в соціальних мережах:



Залишити коментар