Дієтологи розповіли, як краще вживати десерти

Чимало людей надають перевагу солодощам. Незважаючи на те, що солодкі страви можуть зашкодити здоров’ю в тому випадку, коли їх вживати у значній кількості та надто часто, десертами можна й насолоджуватись, якщо враховувати час прийому їжі.

Національна культура харчування, яка створювалась протягом багатьох століть, передбачає традиційний порядок вживання страв: перша гаряча страва, друга страва (м’ясо або риба з гарніром) та десерт з чаєм або іншим напоєм. Але при цьому слід врахувати, що раніше людина виконувала дуже багато фізичної роботи, тому мала потребу в досить калорійному харчуванні.

Проте медики та дієтологи попереджають, що подібний стиль харчування може викликати ряд побічних ефектів: зростання маси тіла, надмірне бродіння в кишечнику та інші негаразди.

Вчені рекомендують починати обід саме з десерту, хоча це виглядає дещо незвично. Справа в тому, що глюкоза, яка отразу ж потрапляє при цьому до організму людини, подає сигнал до головного мозку про швидке насичення. Білок мозку, який має назву глюкокіназа, відслідковує кількість глюкози, яку вживає людина. Одразу ж після того, як кількість глюкокінази в мозку зменшується, знижується й апетит.

Тому людина, яка з’їла трохи солодкого десерту (шматочок шоколаду, тістечко чи порцію йогурту) перед обідом чи сніданком, не стане їсти надто багато інших страв, в результаті чого отримає меншу кількість калорій, що позитивно вплине на масу тіла та стрункість постави.

Крім того, вчені виявили, що в деяких людей в головному мозку міститься значно більша кількість глюкокінази, ніж у інших, тому схильність до солодощів можна вважати генетично обумовленою.

Відкриття глюкокінази має велике значення для дієтології, адже вчені зможуть створити препарати, які сприятимуть зниженню вказаної речовини в організмі людини.

Поділитися новиною з друзями в соціальних мережах:



Залишити коментар