Любов до кави вчені пояснили генетикою

Декому для того, щоб прокинутись, потрібно випити дві або навіть три чашки кави протягом ранку. Іншим для відчуття бадьорості достатньо приготувати тільки каву з молоком або вершками, а то й зовсім обійтись без кофеїну. Як дослідили вчені, різна реакція на каву обумовлена генетичними причинами.

Науковці виявили шість нових генетичних варіацій, які формують реакцію організму людини на напої, що містять кофеїн. До цього часу вченими було відкрито дві подібні варіації, тобто загальна кількість досліджених видів реакції на каву досягла восьми варіантів.

Під час експерименту вчені дослідили близько 2,5 мільйонів генетичних варіацій, що спостерігались у 120 тисяч осіб різного віку. Було встановлено, що деякі варіанти генів приймають активну участь в метаболізмі кофеїну, інші – формують залежність людини до вживання кави завдяки інтенсивному задоволенню від смаку напою. Внаслідок цього вчені зрозуміли, що різним людям для досягнення однакового збадьорюючого ефекту потрібно вжити різну кількість кави.

Результати досліду допоможуть дієтологам та медикам визначити оптимальну кількість кави для кожної людини. Проте слід враховувати й наявність можливих протипоказань до вживання напоїв, що містять кофеїн. Від кави краще відмовитись за наявності гіпертонічної хвороби, захворювань шлунку, нестачі кальцію в організмі та у деяких інших випадках.

Поділитися новиною з друзями в соціальних мережах:



Залишити коментар