Медики встановили, що для здоров’я кісток не всі молочні продукти однаково корисні

Медики з Гарвардського університету провели дослідження, в результаті якого з’ясувалося, що споживання «молока» по-різному впливає на здоров’я кісток. Так, молоко і йогурт збільшують мінеральну щільність кісткової тканини (МЩКТ) в стегні, але не надають подібного впливу на хребет. Вершки, з іншого боку, взагалі знижують цей показник.

За словами Шивань Сахни, яка очолювала дослідження, молокопродукти забезпечують організм рядом важливих поживних речовин, необхідних для здоров’я кісток. З іншого боку, в вершках і морозиві рівень цих нутрієнтів значно нижче, а вміст жиру і цукру – вище. У дослідженні 2,5 – 3 порції молока і йогурту були пов’язані з кращим станом кісткової тканини. Слід провести додаткові дослідження, щоб з’ясувати вплив споживання сиру (деякі види якого можуть бути занадто жирними і містити надлишок натрію), а також окремих молокопродуктів на зниження ризику переломів.

Дані для аналізу були отримані на підставі опитування 3212 чоловік. Потім був розглянутий зв’язок між кількістю споживаних молочних продуктів і рівнем МЩКТ в опитаних. Дослідження показало, наскільки корисно пити молоко і їсти йогурт, особливо в середньому віці, а також те, що вершки шкідливі.

Це дослідження стало черговим в комплексі робіт, в яких учені шукають зв’язок між правильним харчуванням і профілактикою остеопорозу та переломів. Остеопороз є серйозною проблемою для охорони здоров’я – він загрожує половині американців у віці старше 50 років, при цьому майже 10% представників цієї вікової групи (понад 10 мільйонів чоловік) вже страждають цим захворюванням.

Поділитися новиною з друзями в соціальних мережах:



4 коментарі до запису “Медики встановили, що для здоров’я кісток не всі молочні продукти однаково корисні”

  1. Ірина коментує:

    Як на мене дивно, сама люблю ласувати молочними продуктами, і на жаліюся на переломи кісток)

  2. ФайнаЯ коментує:

    І як ці гарвардці проводять свої “дослідження” … взагалі схоже на нісенітницю: на стегно впливає, на хребет – ні … маячня … з пальця висмоктана, схоже.

  3. Галя коментує:

    В цьому житті не все однаково корисно, якщо на те пішло.

  4. Іван коментує:

    Всі молочні продукти ведуть до остепорозу, без винятку. Молочні продукти необхідні тільки в період росту людського організму. У зрілому і літньому віці треба обмежити їх вживання до мінімуму. У щоденному раціоні літньої людини повинні бути: два-три фрукта (яблуко, хурма, груша, або авакадо), три-чотири овоча (морква, буряк, капуста, ріпчаста цибуля, або цибуля-порей), оливки замочені на пару годин зернові (перловка, гречка, пшоно), замочені на ніч бобові (квасоля, сірий горох), червона риба, або оселедець, 100 грамів горіхів, або насіння (щодня два-три волоських горіха, десять насінин мигдалю, або фундука, або кешью, або жменю кедрового горіха), чашка какао, або кави без кофеїну, 1,5 літра чистої води.

Залишити коментар