Середземноморська дієта – одна з кращих для здоров’я

Дослідження, опубліковане на цьому тижні, показало, що середземноморська дієта знижує ризик інфарктів та інсультів у жителів Іспанії. За словами експертів, такий раціон, дійсно, один з кращих для здорового харчування. Однак потрібно знати, що насправді має на увазі це поняття. За словами дієтолога Кетрін Толлмедж, поливати всі страви оливковою олією і вважати це середземноморською дієтою як мінімум наївно.

Основою традиційної середземноморської дієти є рослинна їжа. Такий раціон багатий фруктами, овочами, зерновими і бобовими продуктами. Також широко вживається в їжу риба, а насичені жири і жирне м’ясо, навпаки, вкрай урізані. Дослідження показують, що свій сприятливий вплив дієта почала чинити ще в 50-роки минулого століття. Однак від неї поступово відходять навіть жителі Середземномор’я, споживаючи все більше сиру і жирних продуктів тваринного походження.

Головні джерела жирів при такому раціоні – оливкова олія, горіхи і риба, причому споживання цих продуктів характеризується поміркованістю. Однак, за словами прес-секретаря Американської асоціації дієтологів Хізер Менгіри, раціон більшості американців і жителів інших країн настільки незбалансований, що впровадження навіть деяких аспектів середземноморської дієти може бути корисним.

Зокрема, рекомендується збільшити споживання овочів і фруктів, а також почати їсти хоча б одну порцію риби в тиждень. Тим часом, хоча горіхи і насіння є джерелом омега-3 ненасичених жирних кислот, до кінця неясно, як багато цих корисних жирів людина отримує з них. Справа в тому, що така їжа містить, в основному, альфа-ліноленову кислоту, яка перетворюється в організмі в інші омега-3 НЖК, необхідні для здоров’я. Не з’ясовано, наскільки ефективний цей процес, і яка кількість речовин утворюється з АЛК в підсумку.

Дослідження також показують, що оливкова олія, що продається в інших країнах, може бути значно менш якісною в порівнянні з тією, яка продається у державах Середземномор’я. Якісне масло – свіже та з мінімальною обробкою (екстра Вірджін), воно багате потужними антиоксидантами поліфенолами. Однак виявилося, що масла багатьох торгових марок містять дуже мало поліфенолів. Наприклад, у США немає стандартів якості для оливкової олії. Однак купити більш здоровий продукт можна, подивившись на дату виготовлення. Чим масло свіже, тим воно корисніше. Також слід зазначити, що в іспанському дослідженні брали участь піддослідні, більш схильні до ризику серцево-судинних захворювань, тому поки невідомо, який вплив дієта надає на здорових людей. У ній також не враховувалася фізична активність – невід’ємна частина здорового життя.

Поділитися новиною з друзями в соціальних мережах:



Залишити коментар