Вчені довели, що морозиво та шоколад не здатні покращити настрій

Такі смачні продукти, як шоколад чи морозиво, завжди вважались харчовими “антидепресантами”, здатними поліпшити настрій, зменшити відчуття тривоги та неспокою. Але нові дослідження вчених з Міннесотського університету в США спростовують цю думку.

В процесі експерименту дослідники надали можливість учасникам самостійно вибрати спочатку ті продукти та страви, які могли б покращити їм настрій: шоколадні вироби, печиво та морозиво. Іншій групі вчені запропонували вибрати улюблену їжу, яка, на думку учасників, не може позитивно впливати на покращення настрою.

Після проведення процедури вибору їжі учасникам був продемонстрований відеоматеріал, що міг викликати негативні почуття: сумний настрій, страх або агресію. Після цього кожному з добровольців запропонували оцінити рівень своїх емоцій двічі: одразу ж після перегляду відеоролика та через три хвилини після завершення сеансу. Протягом цих хвилин учасникам запропонували спробувати два види їжі на вибір: для покращення настрою (морозиво та шоколад) або улюблену страву.

Якщо безпосередньо після перегляду фільму настрій у всіх учасників експерименту був пригніченим, то вже через три хвилини емоційний стан значно покращився, причому як в групі добровольців, які вживали шоколад та морозиво, так і в тих групах, представники яких вживали улюблені страви або взагалі відмовились від прийому їжі.

За результатами експерименту вчені зробили висновок, що настрій людини не залежить від прийому їжі, навіть такої, якій приписують “антидепресивні” властивості. Пристрасть до шоколаду та інших солодощів – лише звичка, якою не потрібно зловживати.

Поділитися новиною з друзями в соціальних мережах:



Залишити коментар