Час для тварин тече інакше, ніж для людей

Дослідження, результати якого опубліковані в журналі Animal Behaviour, показало, що більшість дрібних тварин сприймають навколишню дійсність як в сповільненій зйомці. Це означає, що вони можуть спостерігати рух по більш тонкій шкалі часу, ніж великі істоти, що дозволяє їм тікати від великих хижаків.

Комахи та малі птахи, наприклад, можуть отримувати більше візуальної інформації за одну секунду, ніж гігантські тварини начебто слона.

“Здатність сприймати час по-різному може бути питанням життя і смерті для організмів, що швидко рухаються, таких як хижаки і їхні жертви”, – вважає провідний автор дослідження Кевін Хілі, аспірант-зоолог з Трініті – коледжу Дубліна.

Інакше сприймають світ більш великі тварини: як правило, вони реагують на світ набагато повільніше і можуть упустити речі, які менші істоти виявляють вельми швидко.

Команда вивчала сприйняття часу у різних видів тварин. Для цього вчені зібрали й систематизували дані, отримані іншими командами, які використовували технологію, звану критичною частотою злиття мигтіння. Ця технологія дозволяє виміряти швидкість, з якою око обробляє світло.

Побудова цих результатів на графіку показала яскраво виражений взаємозв’язок між розмірами тіла і швидкістю реакції очей на зміну візуальної інформації. Тварини з найшвидшими візуальними системами – це ховрахи, шпаки і голуби. Повільніше всіх цей світ сприймають шкірясті черепахи, вугри і акули.

Як відзначають дослідники з Ірландії, сприйняття дійсності людьми теж різниться. Спортсмени, наприклад, здатні обробляти візуальну інформацію швидше, ніж інші люди.

Поділитися новиною з друзями в соціальних мережах: