Спеціальний сенсор вчасно попередить людину про те, що їжа зіпсована

Кожній людині відомі ознаки, які свідчать про те, що їжа зіпсувалась. Несвіжі продукти “видають” себе специфічним неприємним запахом, зміною кольору, появою плісняви тощо. Проте на початковому етапі псування зазначені ознаки можуть бути відсутніми, тому людина може легко отруїтись.

Фахівці з Массачусетського технологічного інституту, який знаходиться в США, створили спеціальний бездротовий сенсор, здатний розпізнавати ознаки псування їжі, які ще не може виявити людина за допомогою органів чуттів.

Сенсор аналізує склад повітря поблизу їжі та реагує на появу в ньому особливих хімічних сполук, яі утворюються на початковому етапі псування продуктів харчування. Згодом пристрій передає потрібну інформацію на камеру смартфона, тому користувач оперативно отримує попередження про свіжість страв, які знаходяться в холодильнику чи іншому місці на кухні.

Найголовнішими перевагами безпровідного сенсора є його низька вартість та простота і зручність використання. Невеликий сенсор достатньо лише наклеїти безпосередньо на їжу або посуд, в якому вона зберігається, після чого можна буде зчитувати показання за допомогою смартфона. При цьому немає ніякої необхідності у використанні комп’ютерних проводів, батарейок та різної гарнітури.

Сенсори працюють на основі використання технології NFC. Пристрої створені на основі вуглеводних нанотрубок, придатних для визначення у навколишньому повітрі молекул деяких газів.

Джерелом живлення для сенсорів слугує магнітне поле смартфона в той момент, коли користувач підносить гаджет близько до сенсора з метою зчитування інформації про якість продукту. Під дією магнітного поля утворюється електричний струм всередині сенсора, внаслідок чого він починає працювати.

Сенсор можна налаштувати на визначення наявності окремих газів. Для включення сенсора достатньо піднести до нього смартфон на відстань принаймні 5 см. Під час випробувань пристрої ефективно визначали наявність у повітрі газоподібного аміаку, циклогексанону, перекису водню та інших речовин.

Поділитися новиною з друзями в соціальних мережах:



Залишити коментар