Створено ложку, яка змінює смак страв

Вчені з Об’єднаних Арабських Еміратів створили незвичайну ложку, яка змінює смак страв. Для того, щоб зробити їжу солодкою, солоною, кислою чи гіркою, користувач повинен лише настроїти ложку, після чого електроди, розташовані на її поверхні, під час вживання страви чи напою діятимуть на смакові рецептори людини. В результаті подразнення рецепторів язика власник ложки відчуватиме бажаний смак – наприклад, солодкого десерту, в той час як насправді їжа може зовсім не містити цукру чи його замінників.

Для зміни смаку напоїв вчені створили аналогічний пристрій – електронний мундштук, який також чинить дію на смакові рецептори.

Під час експериментального випробування нових пристроїв розробники запропонували групі добровольців у складі 30 чоловік з’їсти кашу, зварену без додавання цукру та солі, та випити звичайну воду. Також учасники куштували й інші страви, настроюючи на той чи інший смак електронну ложку.

Згідно з результатів експерименту, точність відтворення бажаного смаку складала від 40 до 83%, в залежності від настроювання ложки. Найгірше учасники відчували гіркий смак їжі, в той час як солодкою чи солоною страву можна було зробити досить легко.

Крім того, деякі добровольці, що приймали участь в експерименті, поскаржились на металевий присмак страви – напевне, це було пов’язано з використанням металевих електродів.

Інноваційні пристрої, які змінюють смак готових продуктів харчування, можуть стати дуже корисними для людей, яким не можна вживати солодку чи солону їжу у зв’язку з захворюванням на цукровий діабет або гіпертонію, адже при цьому хворим забороняється вживати солодощі чи підсолені страви. Кисла їжа може бути протипоказана особам, хворим на виразку шлунку – в цьому випадку електронна ложка теж може стати в нагоді. Тому цілком можливо, що незабаром будь-яка людина зможе насолоджуватись вишуканим смаком улюблених страв, не ризикуючи спровокувати загострення хронічної хвороби чи накопичити надмірну вагу.

Поділитися новиною з друзями в соціальних мережах:



Залишити коментар