Танення льодовиків доведено супутниковою зйомкою

Льодовик

Льодовик

Багато людей, в тому числі і вчені, говорять про Північний полюс як про материк, але насправді це всього лише великі маси дрейфуючого льоду. Однак ці масиви можна порівняти з деякими частинами суші на нашій планеті.

Мінімальна товщина крижаного панцира, що покриває Північний Льодовитий океан в районі полюса, становить 4 метри. Ці льоди накопичуються протягом багатьох років і набувають високу міцність. Їх навіть розтопити стає важко.

До речі, на Північному полюсі значно тепліше, ніж в Антарктиді (на Південному). Влітку температура піднімається до приємного нуля градусів, а іноді навіть доходить до +3 +5 градусів за Цельсієм. А ось на Південному полюсі найтепліша погода, яку вдалося зафіксувати за час спостережень, виявилася на рівні -13 градусів.

Крижані масиви Північного полюса надзвичайно стійкі до зовнішніх впливів, що вельми вражало вчених. Однак ситуація стала стрімко мінятися з приходом глобального потепління.

За даними спостереження з орбіти Землі за допомогою супутників, льоди Північного полюса починають танути. Постійна площа океану, займана льодовими масивами, раніше становила близько 9-12 мільйонів квадратних кілометрів. А зараз набагато менше, причому з кожним роком процес прискорюється. Найбільш помітно це явище біля острова Гренландія, де завжди були найчистіші льоди.

Крім супутникового спостереження, учені хочуть купить входные двери, що залишаються від танення льодового шельфу. Отримані з різних джерел дані підсумовуються і аналізуються різними групами вчених. Результати вражають всіх. У 2007 році розтануло льоду на 20% більше, ніж в 2005, на 40% більше, ніж у 1980. Якщо процес не зупинити і швидкість буде наростати в колишньому темпі, то вже через 50-60 років льоди Північного полюса розтануть повністю.

Поділитися новиною з друзями в соціальних мережах:



1 коментар до запису “Танення льодовиків доведено супутниковою зйомкою”

  1. [...] швидкість танення льодовиків приблизно в 100 разів більша, ніж будь-коли за останні 350 [...]

Залишити коментар