Крила комах вбивають бактерії за рахунок своїх фізичних властивостей

У природі існують поверхні, здатні вбивати бактерії лише завдяки своїй фізичній структурі – таке сенсаційне відкриття зробила міжнародна група вчених на чолі з Оленою Івановою з Австралійського технологічного університету Свінберна. Зокрема, такими дивними властивостями володіють крила деяких комах, наприклад, цикади виду Psaltoda claripennis.

У цих цикад на крилах розташовано безліч «наностовпчиків» – виростів, порівнянних за розміром з бактеріями. Причому вершини цих стовпчиків є не гострими, а майже плоскими. Як припустили Іванова та її колеги, коли мікроб потрапляє на крило комахи, його клітинна мембрана частково «прилипає» до таких виростів, а частково провалюється в порожнині між ними. І якщо мембрана досить тонка або м’яка, то саме конкретні ділянки можуть дати розрив за рахунок поверхневого натягу.

«Це як з якимось еластичним листовим матеріалом, на зразок гумової рукавички. Якщо ви візьмете шматок латексу в обидві руки і почнете повільно тягнути за краї, то в центрі він буде ставати все тоншим і зрештою почне рватися», – пояснює Іванова.

Гіпотеза була підтверджена експериментами, в ході яких учені помістили на крила цикад бактерії, попередньо опромінені СВЧ-випромінюванням з метою отримати клітинні мембрани різної міцності. Подальші дослідження цього феномену, можливо, приведуть до створення штучних матеріалів зі схожими бактерицидними властивостями. На думку інженера-хіміка Анн-Марі Кітціг з університету Макгілла в Монреалі (Канада), такі матеріали можна буде використовувати в дизайні і обробці громадських місць, де існує висока вірогідність розповсюдження хвороботворних мікробів (наприклад, як покриття для автобусних поручнів). Це дозволить уникнути застосування сильнодіючих миючих засобів, багато з яких екологічно небезпечні.

А такий пристрій як joye evic, наука винайшла вже давно. Сьогодні цю революційну інтелектуальну систему управління польотом можна придбати в інтернет-магазині etabak.com.ua.

Поділитися новиною з друзями в соціальних мережах:



Залишити коментар