Окислення океанів: ще одні жертви

Раковини морських мешканців через глобальне потепління і підвищення кислотності води стануть розчинятися, роблячи тварин беззахисними перед лицем хижаків, як показують нові дослідження.

Вода навколо Антарктиди стає все більш кислою через підвищення рівня вуглекислого газу. Через це захисний зовнішній шар раковин морських равликів руйнується. Ситуація викликає особливі побоювання у районі полярних регіонів, тому що вуглекислий газ краще розчиняється саме в холодній воді.

Було передбачено, що в гіршому випадку в період глобального потепління в недалекому майбутньому середня кислотність океанів по всій планеті збільшиться в три рази, досягнувши такого рівня вперше за 20 мільйонів років.

Вчені сканували за допомогою мікроскопів раковини молюсків, які були зібрані на поверхні Південного океану (океану навколо Антарктиди). Було виявлено, що в найбільш кислих районах черепашки були найбільш пошкодженими.

Дослідники вважають, що цей феномен пов’язаний з тим, що вода в глибинах океану, багата вуглекислим газом, змішується з водою ближче до поверхні, на яку впливає парниковий газ в атмосфері. Доктор Герайнт Тпрлінг з Кембриджу сказав: “Вплив окислення океану на популяції живих істот вже має місце, причому воно почалося ще задовго до наших досліджень. Регіональні зникнення популяцій можуть мати місце набагато раніше біля поверхні Південного океану, ніж ми думали” .

Зникнення цієї ключової групи молюсків, яку називають птероподи, стане справжньою катастрофою для цих місць. Незважаючи на свої крихітні розміри, ці живі істоти є їжею для багатьох хижаків і є важливою ланкою харчового ланцюжка, в яку входять зоопланктон, оселедець, лосось, морські птахи і навіть кити. Без раковин молюски виявляться вразливими, тому хижаки можуть повністю їх знищити.

* Плануєте підключити супутникове телебачення? Рекомендуємо сучасне телебачення від Віасат. Заходьте на сайт www.viasat-tv.com.ua та дізнавайтесь опис пакету і ціни на підключення в Україні.

Поділитися новиною з друзями в соціальних мережах:



Залишити коментар