Потепління океанів веде до зростання небезпечних бактерій

Потепління океану

Потепління океану

Потепління світових океанів може викликати зростання числа серйозних захворювань, які будуть коштувати мільйони доларів сфері охорони здоров’я, стверджують вчені.

У недавньому звіті стверджується, що підвищення температури води в океанах викликає поширення бактерій роду вібріонів, які можуть призвести до харчового отруєння, важкого гастроентериту, сепсису і холери.

Величезні витрати охорони здоров’я можуть стати результатом споживання заражених морських продуктів. Кліматичні умови грають істотну роль в розповсюдженні цих хвороб.

У звіті описується і ряд інших наслідків потепління океанів, документованих і прогнозованих, включаючи танення льодів, підвищення рівня води, берегову ерозію, збільшення інтенсивності і частоти штормів, а також хімічні зміни в самих океанах, у тому числі окислення і втрата кисню.

Катя Філіппарт (Katja Philippart), океанічний дослідник в нідерландському королівському інституті дослідження океанів, стверджує, що багато чого з цього вже відбувається, при чому швидше, ніж передбачалося.

Вже через кілька десятиліть, популяція риб в Північному морі істотно зміниться. При цьому великі види будуть рухатися до Арктики, а маленькі займуть їх місце.

Вчені стверджують, що концентрація бактерій роду вібріони спостерігалася ще з 1960 років. Коли температура в Північному морі стала підвищуватися в кінці 1980-х, число вібріонів стало збільшуватися і деякі з них відносилися до холерних видів.

У Балтійському регіоні у 2006 році спостерігалося більше, ніж зазвичай випадків захворювання гастроентеритом, однак ступінь небезпеки до цих пір не ясна.

Так деякі наслідки можуть самі сприяти глобальному потеплінню. Більше окислення океанів може означати, що водорості зможуть поглинути меншу кількість вуглекислого газу, тому буде спостерігатися збільшення рівня вуглекислого газу в атмосфері, що може привести до ще більшого потепління.

Поділитися новиною з друзями в соціальних мережах:



Залишити коментар