Примітивні морські тварини – несподіване нове рішення проблеми біопалива

Вчені з університету Бергена виявили, що примітивні морські тварини – так звані покривники – можуть внести небувалий внесок у розвиток біотехнологій, повідомляє Науково-дослідна рада Норвегії. На думку океанологів, в їхній країні варто налагодити промислове розведення цих прозорих слизьких організмів для виробництва біопалива, а також інноваційного корму для відновлення популяції промислових риб.

Покривники (Tunicata) – один з нижчих підтипів хордових тварин. Вони зустрічаються у всіх океанах планети, ростуть дуже швидко і цілий рік, харчуючись мікроорганізмами, яких фільтрують з води. Самих же їх в їжу не вживає практично ніхто, крім людей в Японії та Кореї.

Тим часом це єдині відомі тварини, які виробляють целюлозу – полісахарид, типовий для рослин. Таким чином, вони можуть послужити непоганою альтернативою в якості сировини для виробництва етилового спирту. Сьогодні розробки з біопалива в основному зосереджені на отриманні етанолу з відходів лісової промисловості або посівних рослин типу кукурудзи, однак багато вчених всерйоз говорять про наближення продовольчої кризи, та й зведення лісів не представляється конструктивним з екологічної точки зору. Крім того, в деревині разом з целюлозою міститься дуже цінний в хімічному відношенні біополімер лігнін.

Покривники також можуть задовольнити потреби рибоводних підприємств у високоякісному кормі з високим вмістом білків і омега-3 жирних кислот для лосося та інших цінних риб. Хоча в природі вони не є сусідніми ланками харчового ланцюга, експерименти показали, що в сушеному вигляді покривники лососям вельми подобаються.

В якості пілотного проекту норвежці створили експериментальну ферму з розведення цих істот, що нагадує давно відомі ферми мідій і устриць, в Ейгардене – невеликій острівній комуні поблизу від Бергена. Досвід її функціонування, а також математичні моделі, створені вченими, показують, що з одного квадратного метра робочої площі можна отримати від 100 до 200 кілограмів покривників.

Поділитися новиною з друзями в соціальних мережах:



Залишити коментар