Вчені довели, що рослини здатні відчувати різні емоції

Дослідники з Колумбійського університету довели, що рослини здатні генерувати негативні емоції в той момент, коли їх їдять комахи або інші шкідники. Навіть більше того: представники флори нашої планети можуть реагувати навіть тоді, коли гусінь їсть зелений листок, який повністю відокремлений від рослини.

Це означає, що представники рослинного світу відчувають біль та зазнають страждань навіть у тому випадку, коли ушкодження зазнають листки та інші частини рослини, які були відірвані від “хазяїна” декілька годин чи днів тому.

Вчені здійснили вражаючий експеримент: посадили гусінь на листок, який раніше був відірваний від основної рослини. Коли гусінь почала пошкоджувати цей листок, рослина одразу ж відреагувала на це, намагаючись виділяти спеціальні речовини, які відлякують комах та їхніх личинок.

Аналізуючи результати експерименту, вчені дійшли висновку, що рослини здатні відчувати, коли їх починають їсти, при цьому навіть виділяють хімічні речовини для захисту від шкідників. Надалі дослідники продовжуватимуть проведення робіт з вивчення поведінки рослин в різних умовах.

Результати досліду можуть постивити під загрозу існування популярної теорії вегетаріанства, адже прихильники харчування лише рослинною їжею відмовляться від вживання продуктів тваринництва з гуманною метою – не завдавати болю тваринам. Якщо ж навіть рослини здатні відчувати біль і страждати так само інтенсивно, як і тварини, то виникає питання: чим же все-таки потрібно харчуватись людині, щоб не причиняти страждань живій природі? Цілком можливо. що коли-небудь вчені знайдуть відповідь на це питання шляхом розробки принципово нових способів виробництва продуктів харчування.

Поділитися новиною з друзями в соціальних мережах:



Залишити коментар